ОБЕЛЕЖАНА 70-та ГОДИШЊИЦА ОД ПОЧЕТКА АНТИФАШИСТИЧКЕ БОРБЕ У СРБИЈИ НА КАМЕНИЧКОМ ВИСУ
07.07.2011

На Каменичком Вису крај Ниша, прогодном свечаношћу обележена је 70. годишњица почетка борбе народа у Србији против фашистичког окупатора у Другом светском рату. У присуству бораца и чланова породица палих бораца, резервних војних старешина, представника организација и установа, на спомен обележје, венце је положила: делегација Скупштине града Ниша, на челу са председником проф.др Милетом Илићем; председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић, представници општина Пантелеј и Медијана. О овом значакном јубилеју говорио је Ставан Васић, председник Градског одбора СУБНОР-а у Нишу. Он је истакао „да је наша историјска дужност да бранимо ову нашу дивну земљу, њено достојанство и традиције, тековине наших предака.

Каменички Вис је од почетка јула 1941.године и све четри године рата био слободна територија југоисточног дела Србије. На овом месту, по речима Васића је 9.јула 1941.године формиран први део Озренског партизанског одреда а затим су јачањем антифашистичке борбе у овом крају формирани Сврљишки и Нишавски партизански одред. „Ми се поносимо и поштујемо нашу борбу за слободу и антифашистичку традицију и залажемо се да се делови наше историје не прекрајају и не политизују, нагласио је проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула.

Дан устанка 7.јули се до 2000. године обележавао као државни празник, а његово празновање укинуто је наредне године, када је донет Закон о државним и другим празницима. Недавно је покренута иницијатива да се овај датум поново уврсти у календар националних празника.